Tartan zemin nedir, ne değildir?
Spor ile ilgilenen kişilerin hiç yabancı olmadığı tartan zemin, SBR granül ve EPDM olmak üzere toplamda iki katmandan oluşmakta olan su geçirgen özellikli bir spor zeminidir. Yaygın olarak kullanım alanları ise; tenis kortları, basketbol sahaları, atletizm pistleri, futbol sahalarının kenarlarında bulunan koşu ve ısınma alanları, açık ve kapalı spor salonları ve çocuk oyun parklarıdır.
Zeminin yumuşak olması ve hareket kabiliyetini kolaylaştırması nedenleriyle son dönemlerde kullanım alanları genişlemiştir. Özellikle spor alanlarının yanı sıra belediyeler tarafından yapılmakta olan yürüyüş ve koşu alanlarında tartan zemin tercih edildiği görülmektedir. Genel görünümü itibariyle de hoş bir renge sahip olması, bir diğer tercih sebebidir.
Yapısal özellikleri olarak ise tartan zeminin alt kısıma SBR granül, üst kısmına da EPDM uygulanır. Hem yumuşak zemin hissiyatı hem de estetik bir görünüm isteyen tüm iç ve dış mekanlara uygulanabilen tartan zeminin kalınlığı ise minimum 13 milimetre olarak hazırlanmaktadır. Spor alanlarında çok sık tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden birisi arasında da sıcak ve soğuk kötü hava koşullarından etkilenmemesi, uzun süre bozulmadan kullanılabilen dayanıklı bir zemin olması yer almaktadır.
Su geçirgen yapıda olmasından dolayı atletizm pistlerinde tercih edilmektedir. Yağışlı günlerde su geçirgen yapısı sayesinde zemine düşen su, zemin üstünde birikmez. Böylece sporcular, olumsuz zemin şartlarıyla karşılaşmadan tam performans ile sporlarına devam edebilirler. Bu yüzden yürüyüş ve koşu alanlarında da aynı şekilde tartan zemin uygulaması yapılır. Bunlara ek olarak ise tartan zemin, yağmurlu havalarda dahi sporcular için turnuva, yarış gibi aktivitelerin yapılması seçeneğini sunar.
Tartan zemini bu kadar yaygın kılan en önemli avantajlarından birisi de doğa dostu olmasıdır. İçinde kullanılan malzemelerin hiçbiri zararlı madde içermez. Bu yüzden de hem doğa hem de insan sağlığı için en uygun zemindir.
Atletizm pistleri için uygulanmakta olan tartan zemini malzemeleri, Uluslararası Atletizm Federasyon Birliği tarafından onaylıdır. Aynı şekilde atletizm pisti için yapılmakta olan tartan zemin uygulaması işleminin ardından Atletizm Federasyonu tarafından onay alındıktan sonra uygulanan zemin ya da saha sahibine teslimat işlemi gerçekleşmektedir. Bu yüzden de tamamen garantili olarak uygulanan tartan zemin, uzun yıllar herhangi bir sorun ile karşılaşmadan kullanabilecek bir ürün olarak ifade edilebilir.
Tartan Zemin Nasıl Yapılır?
Tartan zemin yapımına başlamadan öncesinde ise uygun zemin belirlenir ve uygulama hazırlıklarına başlanır. Hazırlanan toprak zeminin üzerine mıcır dökülür. Ardından ise tartan zemin uygulamasına başlamadan önce mıcır dökülen toprak zemine tercihe bağlı olarak ya asfalt ya da beton atılır.
Tartan zemin uygulamasını adım adım listeleyecek olur isek;
- Dökme bağlayıcı yani bir diğer adıyla binder olarak bilinen alet ile granül tabakalar sıcak bir şekilde karıştırılır.
- Karışma işlemi tamamlandıktan sonra ise tartan zeminin iki katmanından biri olan siyah SBR granül, ilk katman olarak zemine uygulanır.
- Alt kısımda kalacak şeklinde uygulanmış olan SBR granülün ardından ise renkli olan EPDM granül üst tabaka olarak uygulanır.
- Genellikle her yerde göze aşina olunan kiremit rengi, EPDM granül için tercih edilir. Döküm yöntemi olarak ise yerinde döküm uygulaması yoğunlukla tercih edilmektedir. Çünkü yerinde döküm sayesinde katmanlar birbirine iyi yapışarak, çatlama, kayma gibi durumların önüne geçilip iyi zemin aderansı sağlanır.
Yerinde döküm işlemi sıcak döküm olduğu için de döküm işlemi bittikten sonra zeminin bir süre soğumaya bırakılması gerekiyor. Soğuma işlemi de bittikten sonra tartan zemin her türlü hava koşulunda kullanıma hazır hale gelmektedir.
Tartan pist yapımı ve atletizim pist yapımı detayları için lütfen ilgili sayfamızı ziyaret ediniz.