You are currently viewing Açık Halı Saha Yapımı

Açık Halı Saha Yapımı

Açık Halı Saha Yapımı

Hobi ya da spor amaçlı futbol oynanan halı sahalar denildiği zaman akla açık ve kapalı olmak üzere iki türlü halı saha gelmektedir. Kapalı halı sahaların tavan ve çevresi kullanılan malzemeye göre demir ya da branda gibi maddeler ile kapalı olur iken açık halı sahanın ise tavan kısmı açık olarak bilinmektedir.
Tüm halı sahalar, oyun kuralları doğrultusunda topun saha dışına çıkmasını önleyecek şekilde dizayn edilmelidir. Bu yüzden de açık halı sahaların da etrafını örmekte olan branda ya da demir tel örgüler bulunmaktadır. İsteğe bağlı bir şekilde de tribün gibi portatif opsiyonlar da tercih edilebilir.

Açık Halı Saha Yapımı

Öncelikle halı sahanın yapılacağı zemin incelenir ve buna göre saha etrafı boyunca hafriyat ve kazı çalışmaları yapılır. Kazılan zemine demir aparatlar yerleştirilerek hazır beton dökümü yapılır. Böylelikle halı sahanın hatıl işlemi tamamlanmış olur. Beton dökümünün ardından kalın mıcır diye tabir edilen isteğe bağlı olarak üç ya da dört numaralı mıcır zemine dökülür ve silindir yardımıyla iyice sıkıştırılır. Saha içindeki dalgalanmayı engellemek amacıyla da bir numaralı mıcır sıkıştırılan zemin üstüne dökülür. Bir numaralı mıcır ise zemin üzerinde terazi işlemi uygulanarak dengelenir. Böylelikle hem düz hem de pürüzsüz bir halı saha zemini elde edilmiş olur.
Zemin alt yapı işlemleri bittikten sonra ise kırçıllı diye tabir edilen geotekstil keçe ıslatılarak zemine serilir. Keçe halının üzerine ise zemine göre özel olarak hazırlanmış olan sentetik çim halı serilmeye başlanır. Serilen çim halılar ek yerlerinden birbirine özel yapıştırıcı ile yapıştırılır. Yapıştırma işlemi tamamlandıktan sonra da futbol kuralları dahilinde oyun çizgilerinin yerleri belirlenir ve o kısımlara beyaz sentetik çim hizalı bir şekilde uygulanır. Son olarak ise sicil kum olarak tabir edilen yıkanmış, elenmiş ve fırınlanmış olan kum ve granüller zemine dökülerek zemin üstünde homojen bir fırçalama işlemi yapılır. Bu aşamaların ardından halı sahanın zemini top oynamaya müsait bir hale gelir.
Açık halı sahanın zemini hazır olduktan sonra demir ve boru montajı işlemine geçilir. Sahanın iki ucunda bulunan kale direkleri öncelikle dikey olarak montaj edilir. Ardından üst ve alt kale direkleri kaynak ile montajlanırken köşe kısımlara ise diyagonel olarak kaynaklama işlemi yapılır.
Kale direkleri hazırlandıktan sonra ise açık halı sahanın etrafına sahayı aydınlatacak olan ışıklandırma sistemi direkleri orantılı ve eşit bir biçimde dikilir. Demir ve boru işlemlerinin ardından işletme sahibinin isteğine göre de bu demirlerin boyanma işlemi endüstriyel boyalar ile gerçekleşir

Açık Halı Saha Maliyeti

Açık halı sahaların maliyet hesaplaması planlanan projelere göre değişmektedir. Suni çimin kalitesinden halı sahanın çevresel faktöründe kullanılacak malzemelere kadar pek çok etken maliyet konusunda etkili olmaktadır.
Halı sahanın çelik yapı özellikleri, alt zemininde kullanılan malzeme kalitesi, aydınlatma sistemi için karar kılınan ışıklandırma ürünleri, elektrik düzeneği, sentetik çim türü, halı sahanın çevre kaplaması, isteğe bağlı soyunma odası, kafetarya, duş, VAR odası, skor tabelası, tribün gibi çok sayıda şey maliyeti değiştirmektedir.
Açık halı sahanın ölçüleri de maliyet açısından belirleyici bir faktördür. Mini halı saha ya da daha profesyonel olan çok amaçlı halı sahalar farklı uzunluk ve genişlik ölçülerine sahiptir. Açık halı sahalar için genellikle ideal ölçüler olarak gösterillen 30 metre x 50 metre özelliklerindeki 1500 metrekare alanlar tercih edilmektedir.